Speranta de viata lunga si societatile care imbatranesc fie sunt deja o realitate, fie vor deveni realitate in curand in numeroase tari. Procentul populatiei cu varsta peste 60 de ani, care in Romania este in prezent de aproximativ 20%, va creste conform estimarilor la 39,5% pana in anul 2050, potrivit ultimul studiu din seria Allianz Demographic Pulse.

  • In zona euro, cheltuielile guvernamentale pentru pensii, ajutoare sociale si servicii de sanatate vor ajunge pana aproape de 30% din produsul intern brut in anul 2060 - se arata in cel mai recent studiu din seria Allianz Demographic Pulse (nr.5) publicat de Allianz..
  •  In Romania, se estimeaza ca aceste cheltuieli vor ajunge la 23,2% din PIB in anul 2060, comparativ cu o rata de 13,1% din PIB inregistrata in anul 2007.
  • In Romania, se anticipeaza ca cel mai mult vor creste cheltuielile cu pensiile, cu peste 9 puncte procentuale din PIB intr-un interval de circa 50 de ani (de la 6,6% din PIB in 2007, la aproximativ 15,8% din PIB in 2060).

"Imbatranirea este o tendinta structurala cu potentiale consecinte sociale si economice dramatice, atat pentru bugetele de stat cat si pentru populatie", afirma Alexander Borsch, Senior Economist International Pensions in cadrul Allianz.

Demografia - o provocare insidioasa

Criza financiara a adus subiectul datoria nationala in centrul dezbaterilor politice si in atentia publicului. Programele economice, injectarea de capital si veniturile din taxe in declin au pus o povara enorma asupra bugetelor si finantelor publice in numeroase tari, in intreaga lume. In orice caz, este probabil ca socul sa fie depasit in timp. Nu poate fi spus insa acelasi lucru despre imbatranirea rapida a societatilor noastre.

Spre deosebire de criza financiara, aceasta noua provocare globala este previzibila. Efectele sale sunt pe termen lung, avand o evolutie lenta si din acest motiv ar putea fi uitate repede - sau chiar nu vor deveni subiectul unor dezbateri publice.

Costurile in crestere legate de varsta populatiei reprezinta un fenomen global

Problema imbatranirii nu cunoaste granite sau vreun alt fel de limite. Pensiile si serviciile de sanatate sunt, in mod evident, cele mai afectate domenii.

In Romania, se anticipeaza ca cel mai mult vor creste cheltuielile cu pensiile, cu peste 9 puncte procentuale din PIB intr-un interval de circa 50 de ani (de la 6,6% din PIB in 2007, la aproximativ 15,8% din PIB in 2060).

Cu toate acestea, provocarile care rezulta din imbatranirea populatiei vor diferi radical in Uniunea Europeana fata de Statele Unite ale Americii si de Asia, depinzand de sistemele sociale existente.

Pensionarii beneficiaza de o perioada mai mare de timp petrecut la pensie

Noul studiu a mai analizat in detaliu si speranta de viata a populatiei. Pana la finalul anilor '90, cresterea sperantei de viata si scaderea varstei de pensionare au condus la o crestere semnificativa a timpului pe care oamenii il petrec la pensie. In tarile industrializate, barbatii petrec.

de Ionut Baias

Listă documente

Download fișiere